Bu workshop EELISA çatısı altında EELISA-ON-THE-MOVE birimde Universidad Politecnica de Madrid (UPM), Ecole des Ponts ParisTech (ENPC), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Budapest University of Technology and Economics (BME) ve Friedrich-Slexander Universitat Erlangen Nürnberg (FAU) üniversitelerinin katılımları ile toplamda üç zaman aralığında ve üç farklı lokasyonda ortak amaçlar ile gerçekleştirilmiştir.
Birinci seminer Haziran 2023’te Universidad Politecnica de Madrid (UPM) ve İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) üniversitesi tarafından Madrid ve İstanbul’da eşzamanlı olarak yürütülmüştür.
Etkinliğin Türkiye’deki yürütücüsü olarak 17,18,19 Temmuz 2023 tarihlerinde toplam üç günlük seminer düzenlenmiştir. Seminerin ilk günü Prof. Dr. Andres Monzon (EEMOVE koordinatörü, UPM) ve Prof. Dr. Hande Demirel (ITU) tarafından karşılama konuşması ve etkinlik ile ilgili bilgilendirme konuşması yapılmıştır. Daha sonra, alanındaki uzmanlarla teorik bilgilendirici oturumlar gerçekleştirilmiş ve devamında bunlarla ilgili tartışmalar yapılmıştır.
Seminerin ikinci günü Kadıköy Belediyesi’nden uzmanlar ile Tasarım Atölyesi Kadıköy’de (TAK) bir araya gelinmiştir. Şehir ve Bölge Planlama Uzmanı olan Mert Yaman tarafından 15-dakikalık şehirler ve Kadıköy ilçesi kapsamında değerlendirilmesi hakkında bilgilendirme yapılmıştır.
Seminerin ikinci gününün devamında İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğrencilerinden oluşturulan üçer kişilik beş grup Yeldeğirmeni, Altıyol, Bahariye, Kalamış, Fenerbahçe bölgelerini 15-dakikalık şehir kavramı doğrultusunda incelediği çok disiplinli bir arazi çalışması yapılmıştır
Seminerin üçüncü ve son gününde, öğrenciler yaptıkları arazi çalışması ile ilgili bir takım çalışması yaparak çalışma bölgelerini 15-dakikalık şehir kavramı açısından incelemiş ve çeşitli çözüm önerileri geliştirmiştir. Öğrenciler, çalışmalarını farklı disiplinlerdeki profesörlere ve Kadıköy Belediyesi’nden üç farklı uzmana sunmuştur. Yapılan sunular sonucunda, jüriler tarafından çalışması birinci seçilen grup açıklanmıştır.
Jüri değerlendirmeleri sonucunda iki grup eş puan ile birinci ilan edilmiştir. Birinci olan gruplar Paris’e gitme şansı elde etmiştir.
Kazan gruplar kendi ülkelerindeki 15-dakikalık şehir deneyimlerini paylaşmak ve Madrid ve Budapeşte'de yapılan çalışmaları dinleyerek ilk 15-dakikalık şehir uygulamasının örneği olan Paris Clichy-Batignolles bölgesi bu fikrin yaratıcısı olan Carlos Moreno ile keşfedilmiştir.
'15 dakikalık şehir' kavramı, insanların ihtiyaçlarını evlerine kısa bir mesafede karşılayabildikleri, yaşanabilir ve bağlantılı mahallelerden oluşan bir şehri ifade eder. Bu yaklaşım, COVID-19 sonrası dönemde şehirlerin canlanmasına yardımcı olmayı, yerel alanlarla insanları yeniden bağlantılı hale getirmeyi ve şehir hayatını merkezden uzaklaştırmayı amaçlar. 15 dakikalık şehir, seyahat ihtiyacını azaltır, daha fazla kamu alanı sunar, yerel caddeleri canlandırır, topluluk duygusunu güçlendirir ve sağlık ile iklim direncini artırarak şehirlerin sürdürülebilirliğini ve yaşanabilirliğini iyileştirir.
How to build back better with a 15-minute city.
Etkinliğin son aşamasında ülkemize geri dönüldü ve Belediye yetkilileri ile bilgi paylaşımı yapıldı. Kendi çözümlerimiz ile Paris'te uygulanan çözümlerin benzerlik ve farklılıkları tartışıldı.
Tartışmaların sonucunda Belediye yetkililerin çalışmalarımızı ve çözümlerimizi çok beğendiğini söylemek mümkün!
Comments